7. dubna 2011

Zabezpeč si svůj účet na Facebooku!

Sociální síť Facebook je v současné době mezi dětmi i dospělými hodně oblíbená. Kromě rychlé komunikace pomocí chatu, nabízí i sdílení fotek a videí, informací z profilu, přidávání do zájmových skupin atd.

Pokud ale Facebook používáš, měl by sis dát na informace, které jsi o sobě napsal, pozor! 

Přečti si náš krátký návod a zabezpeč si svůj facebookový účet!

Jak si soukromí na Facebooku správně nastavit? (Aby sis mohl obrázky prohlédnout detailně, klikni na ně.)

1. V horní liště klikni na možnost Účet. Objeví se ti kolonka s mnoha možnostmi.

Foto: Tereza Ondráčková a Monika Vlachová

2. Z nabídky vyber možnost Nastavení soukromí.

Foto: Tereza Ondráčková a Monika Vlachová

3. Nejprve si nastavíme sekci Sdílení na Facebooku
Zde ti Facebook nabízí několik možností, které si můžete zapnout. V sekci Vlastní nastavení si můžeš nabízené možnosti upravit podle svého. U tebou vybraného nastavení se objeví zelená fajfka.
Skupině Všichni, Přátelé přátel nebo Pouze přátelé, které dáš tečku, povolíš sledovat nabízené informace.

Např. pokud zaškrtneš v 1. prvním řádku Váš stav, fotky a příspěvky skupinu Pouze přátelé  uvidí tvé statusy, fotky a další příspěvky pouze kamarádi, které sis na Facebooku přidal.

Foto: Tereza Ondráčková a Monika Vlachová
4. V kartě Spojení na Facebooku můžeš dál upravovat nastavení svého profilu. V mnoha kolonkách vybíráš například: kdo si tě může na Facebooku vyhledat, kdo ti může poslat žádost o přátelství nebo zprávu, kdo může sledovat tvůj seznam přátel a různé další zveřejněné informace (např. tvoje záliby, město, kde bydlíš atd.).
Foto: Tereza Ondráčková a Monika Vlachová

5. V předposlední sekci Seznamy blokovaných můžeš:
  • blokovat uživatele - tzn. zamezit někomu přístup k tvému účtu. Blokovaný uživatel ti už nebude moct poslat žádost o přátelství, ani tě nijak jinak dál kontaktovat.
  • blokovat pozvánky aplikací, které ti někdo ustavičně posílá - od uživatele, kterého označíš, ti už nikdy nepřijde pozvánka k některé z aplikací.
  • blokovat pozvánky na akce od určitého uživatele - zve tě někdo ustavičně na akce a ty o jeho pozvánky nemáš zájem? V této sekci můžeš posílání pozvánek zabránit.

Foto: Tereza Ondráčková a Monika Vlachová
6. Poslední sekcí, kde můžeš své nastavené upravit, je sekce Aplikace, hry a webové stránky. Zde můžeš upravovat nastavení informací, které se objeví ostatním uživatelům, kteří používají stejnou aplikaci jako ty. 

Foto: Tereza Ondráčková a Monika Vlachová
Za zmínku stojí zejména poslední možnost na této stránce Veřejné vyhledávání. Klikni na Upravit nastavení

Foto: Tereza Ondráčková a Monika Vlachová

Koukni se, jak vypadá tvůj profil, když si ho otevře nepřihlášený uživatel (musíš kliknout na možnost Zobrazit náhled). Podle toho můžeš profil dál upravovat.

Pokud nechceš, aby si tě nepřihlášení uživatelé vyhledávali, dej fajfku z rámečku Umožnit veřejné vyhledávání pryč.

Zvládl sis zabezpečit svůj účet?:)